Changing the way of life, one day at a time…

PTTwente Salade rode bieten
Salade met geroosterde bieten en pecorino romano
lunch- of hoofdgerecht  4 personen bereidingstijd: 30 minuten



Ingredienten
600 g rode bieten (rauw)
1 rode ui
(Keltisch) zeezout
3 el olijfolie
2 biologische eieren
½ krop eikenbladsla (ca. 150 g)
½ krop lollo rosso (ca. 125 g)
kruidenzout (Herbamare)
1 tl mosterd
2 el balsamicoazijn
5 el koudgeperste olijfolie
20 g pecorino romano
(Keltisch) zeezout en versgemalen zwarte peper
40 g walnoten (of een flinke hand)
Bereiden
Verwarm de grill voor op 200 °C. Schil de bieten en snijd ze in gelijke langwerpige parten van ongeveer 4 bij 2 centimeter. Pel de ui en snijd in grove stukken. Doe de bieten en ui in een met bakpapier beklede braadslee. Besprenkel de biet en ui met 3 eetlepels olijfolie. Hussel het met je handen goed door elkaar zodat alle stukken biet en ui bedekt zijn met een laagje olie. Zet de braadslee in de oven onder de grill en rooster de bieten in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. Schep tussentijds om. Kook ondertussen de eieren in circa 6 minuten hard, pel ze en snijd ze in de lengte in vieren. Was de verschillende soorten sla en laat goed uitlekken. Meng in een kom kruidenzout, mosterd, balsamicoazijn en 5 eetlepels olijfolie tot een gebonden saus is ontstaan.
Doe de sla in een schaal en schep de dressing erdoor. Verdeel de lauwwarm geroosterde bieten, ui en eierpartjes over de salade. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf krullen van de pecorino romano en verdeel deze over de sla. Maal er naar smaak wat zeezout en zwarte peper over. Garneer de salade met walnoten.

Bron: www.puurengezond.nl

IMG_9279
Boerenkool salade met halloumi, avocado en granaatappel

Wist je trouwens dat boerenkool onwijs gezond is? Met een portie van deze salade heb je al een groot deel van je vitamine C inname voor de dag. Verde bevat boerenkool veel vitamine A, ijzer, kalium en calcium. Een grappig weetje: bij boerenkool wordt ongeveer 50% van de calcium door je lichaam opgenomen, terwijl dit bij een glas melk slechts 30% is. Het is daarbij belangrijk om voldoende vitamine D in te nemen, door voeding of eventueel een extra vitaminepil in de winter, omdat dit de opname van calcium bevordert. Dus verwerk boerenkool regelmatig in smoothies ,door de stampot of in een salade zoals deze voor een extra vitamine boost!

Nodig (4 personen):
Bereidingstijd: 15-20 minuten

200 gram boerenkool, schoongemaakt en fijngesneden
1 rode ui, in dunne ringen
1 pakje, 250 gram, halloumi
1 avocado
1 granaatappel
4 el zonnebloempitten
sap van 1 (bloed)sinaasappel
1 tl pittige mosterd
4 el olijfolie
snuf zeezout
honing (optioneel)

Bereiding:
Maak de dressing van de sinaasappelsap, mosterd, olijfolie en een snuf zeezout in een ruime kom. Mocht de dressing erg zuur zijn, dan kun je daar wat honing aan toevoegen (al doe ik dit bijna nooit). Voeg de schoongemaakte boerenkool bij de dressing en roer goed door. Masseer de blaadjes boerenkool kort in de dressing, zodat ze alle smaken opnemen en de bladeren zachter worden. Snijd de rode ui in dunne ringen, voeg deze bij de boerenkool, en roer nogmaals.
Snijd de halloumi in plakken, en bak deze in een droge koekenpan op medium vuur. Draai om zodra deze bruin worden en bak vervolgens de andere kant op dezelfde wijze.
Haal de pitjes uit de granaatappel, snijd of schep stukjes uit de avocado en voeg deze bij de boerenkool. Leg de plakjes gebakken halloumi erop, roer nogmaals en bestrooi met de zonnebloempitten (of andere zaden naar keuze). Serveer gelijk.

Bron: http://www.beginspiration.nl

PTTwente Mango salade
Mango-avocadosalade met garnalen

Lunch- of voorgerecht 4 personen bereidingstijd: 20 minuten



Ingrediënten
1 eetlepel olie
1 mespunt pittig paprikapoeder
1 teentje knoflook
300 gram grote garnalen (liefst rauw)
2 kleine mango’s
2 avocado’s
1 eetlepel limoensap
enkele takjes verse koriander
2 bosuitjes
50 gram rucola

Bereiden
Meng de olie met het paprikapoeder en pers de knoflook erboven uit. Meng de garnalen door deze marinade en zet dit minimaal 30 minuten in de koelkast. Maak de mango’s schoon en snij het vruchtvlees in partjes. Maak de avocado schoon en snij het vruchtvlees in partjes. Meng de mango met de avocado en het limoensap. Knip de koriander fijn en snij de bosui in ringetjes. Schep de koriander en bosui door de salade. Verdeel de rucola over 4 borden of kommetjes. Verdeel de salade erover. Verhit een wok en bak hierin al omscheppend de garnalen gaar (ze zijn gaar als ze roze kleuren). Je kunt ze ook op de barbecue roosteren in een roostermand of op een aluminium schaal. Verdeel de garnalen over de salade. Lekker met wat Turks brood.

Bron: http://www.puurgezond.nl


IMG_9646


Simpele kruiden-quinoa salade

Nodig (voor 2 personen):
Bereidingstijd: 15-20 minuten

100 gram quinoa
250 gram witte bonen
2 bosui, fijn gesneden
handje (±10 gram) verse peterselie
handje (± 10 gram) verse munt
1 citroen
3 el olijfolie
zeezout/vers gemalen peper

Bereiding:
Kook de quinoa gaar zoals op de verpakking. Giet ondertussen de witte bonen af, en spoel deze even onder de koude kraan.
Snijd de bosui in dunne ringen en doe deze samen met de witte bonen in een ruime kom. Ga daarna aan de slag met de citroen, schil deze helemaal en snijd het vruchtvlees in stukjes en voeg deze aan de salade. Van een gemiddelde biologische citroen houd ik ongeveer de helft aan vruchtvlees over, omdat je het goed en dik moet schillen (er mogen geen witte stukjes meer aan zitten). Kijk vooral hoeveel citroen jij lekker vindt, maar 1-2 el citroenstukjes is prima.
Giet de quinoa af, spoel gauw onder de kraan en laat goed uitlekken. Snijd de verse kruiden, maar houd deze nog even apart. Voeg de quinoa eerst bij de rest van de salade, roer even door, breng op smaak met zout, peper en de olijfolie. Wanneer de quinoa iets is afgekoeld kun je de groene kruiden toevoegen. Roer door en serveer.

Bron: http://www.beginspiration.nl